3D ve 2D Yüz Tanıma Teknolojisi

Başarılı bir yüz tanıma sisteminin matematiksel model olarak tanımlanabilen yapay bir öğrenme metodu bulunur. Bu matematiksel modelde yüzün karakteristik özellikleri yazılımın girdi parametreleri özelliğini taşır.

Her kişinin yüz karakteristik özellikleri birbirinden farklı şekildedir. Farklılıkları yapay olarak öğrenebilen sistem, görmediği yüzleri de doğru olarak birbirinden ayırt etmektedir. Biyometrik uygulamalarda çok fazla kişinin birbirinden ayırt edilmesinin kısa bir süre içerisinde yapılması istenirse karşılaştırma için yüz ID bilgisi verilir. Bilgisayarların verilen yüzün gerçekten de o kişiye ait olup olmadığının belirlenmesi sağlanır. Yüz karakteristik girdisi tarama işlemine tabi tutulmaz ve yalnızca karşılaştırma işlemi ile verilen yüzün gerçekten de o kişiye ait olup olmadığı tespit edilir. Yüz tanıma teknolojisi iki ya da üç boyutlu olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. 3D ve 2D olarak adlandırılan bu teknikleri ayıran özelliği ise kullanmış oldukları boyut sayısıdır. 2D teknolojisi karakteristik yüz verilerini iki boyuta indirger ve düzlemsel olarak belirlenen şablonlara eşler. Oysa gerçekte 3 boyutlu olan yüz verilerini iki boyuta indirgemek bilgi eksikliğine neden olmaktadır. 3D teknolojisi ise bu olumsuz etkileri ortadan kaldıran çok sağlam bir yüz tanıma algoritmasına sahip olan bir tekniktir. Görüntüleri üç boyutlu olarak değerlendirmektedir.

Bu cihazlar daha fazla depolama alanına ve hızlı işlemcilere gerek duydukları için gelişmiş kamera sistemleri ve hızlı işlemcilere sahip olan bilgisayar sistemleri olarak tasarlanmış cihazlardır.



Bir cevap yazın