Biyometrik Sistemlerin İşleme Şekli

Aşağıda bulunan dört aşamalı süreç biyometrik sistemlerin işleme şeklini göstermektedir.

Yakalama: Fiziksel ya da davranışsal numune kayıt esnasında sistem tarafından yakalanır.

Çıkarım: Benzersiz veri örnekten çıkarılarak bir şablon oluşturulur.

Karşılaştırma: Daha sonra şablon yeni bir örnek ile karşılaştırılır.

Eşleme: Sistem daha sonra yeni örnekten alınmış olan özelliklerin birbirine eşleşip eşleşmediğine karar verir.

Kullanıcı kişi 50-60 santimetre mesafeden kameranın karşısında durur. Sistem, kullanıcının yüzünü tespit eder ve hızlıca eşleştirme işlemine başlar. Yüzünün pozisyonuna göre kullanıcının yer değiştirmesi ve tekrar deneme yapması gerekebilmektedir. Sistem çoğunlukla 5 saniyeden kısa bir sürede kararı vermektedir.

Yüz Tanıma Cihazının Kullanımı

Şu sıralar terör suçlarının önlenmesi açısından potansiyel bir araç olarak yüz tanıma sisteminin kullanımı destek kazanırken, hali hazırda pek çok kolluk kuvveti tarafından kullanılan bir teknolojidir. Kullanıcı kimliğini doğrulama amaçlı bilgisayar ağları ve ATM tarafından kullanılacak olan yazılım son derece gelişmiş bir sistemdir.

Değerlendirme

Yüz tanımanın en güçlü pozitif yönlerinden birisi ise yayılmacı özelliğinin olmamasıdır. Kullanıcı kişi 50-60 santimetre mesafeden çok kısa bir süre içerisinde kameraya bakarak doğrulama veya kimlik belirleme işlemini gerçekleştirebilmektedir. Yüz tanıma sistemini aldatmak çok güç bir durumdur. Sakal, bıyık, gözlük ve makyaj ile kolay kolay gizlenemeyecek yüz hatlarını başarılı bir şekilde karşılaştırır.



Bir cevap yazın